Erasmus Nedir?
Erasmus nedir? Erasmus (European Community Action Scheme fort he Mobility of University Students) yurtdışında eğitim olanağına sahip olmak her öğrencinin hayalidir. Başka bir ülkenin kültürünü tanımayı, sahip olduğu güzelliklere şahitlik etmeyi, size sağlayacağı iş fırsatlarından yararlanmayı en önemlisi de yabancı dilini geliştirmeyi büyük bir deneyim elde ederek kendini geliştirmeyi kim istemez ki? Gelişen teknoloji ve öğrencilere sağlanan fırsatlar, verilen imkanlar dahilinde bu olanak hayal olmaktan çıkıp gerçeğe dönüşmeye başlamıştır. Erasmus zihninizde tasarladığınız bu düşünceler dizininin gerçeğe dönüşmüş biçimidir.
Erasmus Nedir?
1980’lerin sonlarından günümüze kadar var olan ve Avrupa Birliği’nin desteklediği öğrenci ve akademisyenlerin deneyim kazanmaları için farklı ülke ve üniversitelerde kısa dönem bulunmalarını içeren değişim projesidir.
Erasmus Programı
Erasmus Programı 1987 yılında yürürlüğe giren ve üniversite öğrencilerine başka bir ülkede eğitimlerini devam ettirme veya staj yapma imkanı sunan (bir yarıyıl ya da bir akademik yıl) bir Avrupa finansman programıdır. Yüksek öğrenim öğrencileri bir yıllık bir çalışmayı tamamladıktan sonra Erasmus yerleştirme programlarından yararlanabilirler. Programın asıl amacı Avrupa’daki yüksek öğrenim kurumlarını birbirleriyle işbirliği yapmaya teşvik etmektir. Bu nedenden dolayı her sene düzenli olarak program uygulamaya konulur.
Erasmus Programına Nasıl Katılabilirim?
Erasmus programına katılabilmeniz için temel kriterlerden biri üniversitenizdeki ilgili alanın başvuru yapacağınız üniversite ilgili olarak anlaşmasının olmasıdır. Ayrıca, Erasmus öğrencisi olabilmeniz için not ortalamanız lisans öğrencilerinde 2.00/4.00 (70/100) , yüksek lisans ve doktora öğrencilerinde 2.50/4.00 olmalıdır. Aynı zaman da akademik not ortalamasının yüzde 45’i, yabancı dil bilgilerinin yüzde 45’i ve mülakat sonuçlarının yüzde 10’u hesaba katılır. Yabancı dil düzeyine belirlemek için kullanılacak yöntem yüksek öğrenim kurumlarının kendilerine bırakılmıştır.
Her öğrenciye kısmen yurtdışında kalmaları için masrafları içeren bir burs verilir. Erasmus programı kapsamında değişim öğrencileri kendi üniversitelerinde öğrenim ücretini öderler. Her değişim öğrencisinin sahip olduğu temel haklardan biri kendi üniversitesinde başarıyla geçtiği derslerin yurtdışında olan geçerliliğidir. Değişim öğrencisi kendi ülkesindeki üniversiteden ayrılmadan önce ilgili üniversitedeki ders programını gösteren bir belge olan Öğrenme Sözleşmesini imzalar. Üniversite öğrenciye ayrılmadan önce tamamlanmış derslerini ve bu derslerin sınav sonuçlarını gösteren onaylı bir transkript hazırlamalıdır.
İlgili belgelerin sağlanmasından sonra Erasmus için tam anlamıyla hazırsınız demektir. Artık gelecekteki kariyer planlarınız için önemli bir yolculuğun ilk durağındasınız. Alışkın olduğunuz düzenden geçeceğiniz bambaşka bir düzen, yeni bir arkadaş ortamı, farklı bir ülke, yeni bir üniversite ve tüm bunların üzerinizde yarattığı sorumluluk hissi . Tüm bunlar size unutamayacağınız bir tecrübe katacaktır ve tecrübeler geleceğinizi sağlam yapı taşlarından oluşturmak için bir aracı niteliğindedir. Her şeyi kaybetseniz bile tecrübeleriniz size kalır (Macaulay).