Dış Ticarette Ödeme Şekilleri
Dış ticarette ödeme şekilleri, günümüzde ticaret ve rekabet küresel çapta ilerlemektedir. Bu noktada dış ticarette yer alan ihracatçı şirketlerin en büyük tercih faktörlerinden biri müşterilerine satış sırasında sundukları çeşitli ödeme yöntemlerdir.
Dış Ticarette Ödeme Şekilleri / Dış Ticarette Ödeme Yöntemleri
İthalat ve ihracatta en büyük unsur tarafların zarar görmeden satış ve ödemenin gerçekleşmesi ve bunun ortak menfaatler doğrultusunda yapılmasını sağlamaktır. İhracatçı ödemesini almayı hedeflemektedir. Bu sırada ithalatçı taraf da malı teslim alma kaygısındadır.
Karşılıklı oluşan kaygıların taraflara farkında olunması ve taraflar arasındaki mal ve para transferinin eşit koşullarda yapılabilmesi adına çeşitli uygulamalar gerçekleştirilmektedir.
Uluslararası ticarette esas olarak kullanılan dört ödeme şekli mevcuttur. Satış sözleşmesi imzalanmadan önce taraflar ödeme sistemine karar vermelidir. Belirlenen ödeme sistemi ise, şart ve koşullara satış sözleşmesinde açıkça yer verilmelidir.
Ödeme Sistemi Seçimi İle İlgili Temel Unsurlar
- Dış ticaret sırasında belirlenen ödeme sistemleri çeşitli boyutlarda taraflar adına risk taşımaktadır.
- İhracatçı ödemeyi almadan mal çıkardığında bir nevi hediye mahiyetindedir.
- İthalatçı açısından da mal eline geçmeden ödeme yaptığında bir nevi bağış niteliğindedir.
- İhracatçı açısından en karlısı ürünü göndermeden ödemeyi elde etmektir.
- İthalatçı açısından ise ödemeyi çıkarmadan malı almaktır.
Bu bağlamda çeşitli kompleks ve resmi kayıtlı ödeme sistemleri geliştirilmiş riskler minimize edilmiştir.
Peşin Ödeme Sistemi
İhracatçının kendisini garantiye aldığı ve ihracatçı açısından en karlı ödeme sistemidir. Bu ödeme sistemi kapsamında ihracatçı malları yüklemeden ödemenin bir kısmını alır. Hatta siparişin iptalinin önüne geçmek istiyorsa sipariş oluştuğunda da peşin ödeme sistemi kapsamında ödemenin bir kısmını alarak iptali engellemiş olur.
Peşin ödeme sistemi, ithalatçılar açısından ise en riskli ödeme şeklidir. Ürünü elde etmeden kendi bankasından doğrudan ihracatçının bankasına ödeme gerçekleştirir. Rekabetin yüksek olduğu sektörlerde peşin ödeme talep eden ihracatçılar müşterilerini daha esnek çalışan rakiplerine kaptırabilmektedir.
Akreditifli Ödeme Sistemi
Dış ticarette en güvenli ödeme sistemlerinden biridir. İhracatçının ödemesini akreditif şartlarını yerine getirmesi kapsamında elde edeceğini taahhüt eden uluslararası bir ödeme sistemi olup bankalarca yürütülmektedir.
Akreditifli ödeme sistemi temelde her iki tarafı da güvence altına almaktadır. İhracatçıya akreditif şartlarını sağlaması durumunda ödemesini alacağının garantisini vermektedir. İthalatçıya ise ödeme yapması durumunda malın sözleşme kapsamında yer aldığı şart ve koşullarda kendisine ulaştırılacağını taahhüt etmektedir.
Vesaik Mukabili Ödeme Sistemi
Bu ödeme sistemi ihracatçının vesaikleri gönderi bankası (remitting bank) aracılığıyla tahsilat bankasına (collecting bank) iletmesi ile süreç başlamaktadır. Ödemenin tahsilatının ithalatçıdan yapılması ya da yapılacağının garanti edilmesi üzerine vesaikler ithalatçıya teslim edilir. Ödeme bankalar aracılığıyla ihracatçıya iletilmektedir.
Vesaik mukabili ödeme sistemi kapsamında bankaların işleri kolaylaştırdığı veya güven sağladığı gibi bir izlenim yaratılmaktadır. Ancak ithalatçının ödeme yapmaması ya da malı kabul etmemesi durumunda bankalar herhangi bir sorumluluk üstlenmemektedir.
Vesaik mukabili ödeme sistemi, akreditifli ödeme sisteminden daha az güvenli ancak mal mukabili ödeme sisteminden daha güvenlidir.
Mal Mukabili Ödeme Sistemi
Açık hesap olarak da adlandırılan ödeme sisteminde malın ihracatçıdan çıkıp ithalatçıya ulaşması sonrası gerçekleşen ödeme sistemidir. Mal mukabili ödeme sisteminin vadesi genelde 30-90 gün arasında değişmektedir. Mal mukabili ödeme sisteminde ihracatçının yükünü hafifletmenin tek yolu ihracat sigortası yaptırmaktır. Böylelikle kısmi de olsa malların yükümlülüğünü sigorta şirketlerine devrederek gerçekleşmektedir.
Bu ödeme sistemi en fazla ithalatçı açısından güvenli olmakla birlikte tüm risk ve sorumluluk ihracatçı tarafa aittir. İhracatçı malları hiçbir ödeme almaksızın sevkiyatı başlatmaktadır.
Türkiye’de Akreditif İşlemleri Gerçekleştiren Bankalar
Dış ticarette en sık kullanılan ve bankaların etkin rol oynadığı ödeme sistemi olan akreditif ödeme sistemi yapılabilen bankalar yer almaktadır.
Özel Sermayeli Mevduat Bankaları
- Akbank AŞ
- Alternatifbank AŞ
- Fibabanka AŞ
- Türk Ekonomi Bankası AŞ
- Türkiye Garanti Bankası AŞ
- Türkiye İş Bankası AŞ
- Yapı ve Kredi Bankası AŞ
Kamusal Sermayeli Mevduat Bankaları
- TC. Ziraat Bankası AŞ
- Türkiye Halk Bankası AŞ
- Türkiye Vakıflar Bankası AŞ
Türkiye’de Kurulmuş Yabancı Sermayeli Bankalar
- Arap Türk Bankası AŞ
- Burgan Bank AŞ
- Citibank AŞ
- Denizbank AŞ
- Finansbank AŞ
- HSBC Bank AŞ
- ING Bank AŞ
- Odea Bank AŞ
- Turkland Bank AŞ
Türkiye’de Şube Açan Yabancı Sermayeli Bankalar
- Bank Mellat
- Habib Bank Limited
- JPMorgan Chase Bank N.A
- Portigon AG
- Societe Generale SA
- The Royal Bank of Scotland Plc
Kamusal Sermayeli Kalkınma Bankaları
- İller Bankası AŞ
- Türk Eximbank
- Türkiye Kalkınma Bankası AŞ
Özel Sermayeli Kalkınma ve Yatırım Bankaları
- Aktif Yatırım Bankası
- Diler Yatırım Bankası
- GSD Yatırım Bankası
- İMKB Takas ve Saklama Bankası AŞ
- Nurol Yatırım Bankası
- Türkiye Sınai Kalkınma Bankası
Resmi Tercüme Taleplerinizde Okeanos…
Ödeme sistemleri sırasında ve akreditifli ödeme sistemi kapsamında çok sayıda tercüme ve çeviri işlemi talebi bulunmaktadır. Banka yazışmaları, evraklar, talimatlar gibi çok sayıda finansal ve hukuki dökümanın yeminli tercüme işlemi gerçekleştirilmektedir. Tüm tercüme işlemleri, Okeanos Tercüme şirketi tarafından yıllardır merkez ofisi olan Perpa Ticaret Merkezi ( Perpa ) çatısı altında gerçekleştirilmektedir.
Okeanos Tercüme yıllardır ithalat ve ihracatın nabzını tutmaktadır. Ayrıca yoğun deneyim ve bilgi birikimi sayesinde müşterilerinin ihtiyaçlarına en sağlıklı ve en hızlı şekilde yanıt verebilmektedir.
Geniş yeminli tercüman kadrosu ile ticari tercüme ve ticari çeviri konusunda yıllardır başarıya imza atmaktadır. Uygun fiyat, kalite ve hızlı tercüme hizmetini profesyonel çerçevede, uluslararası kalite belgesi olan EN 15038 Hizmet Kalite Standartları kapsamında gerçekleştirmektedir.
Tercüme hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi için www.okeanostercume.com.tr adresimizden ya da info@okeanostercume.com.tr adresimizden bizlere ulaşabilirsiniz. Ayrıca 0212 221 45 21 veya 0553 910 31 32 numaralı hatlarımızdan kurumsal müşteri temsilcilerimiz ile iletişime geçebilirsiniz.