Okeanos Uluslararası Çeviri ve Yeminli Tercüme Bürosu
Lokasyonumuz
Perpa 34384, Şişli / İstanbul
Mesaj İletin
info@okeanostercume.com.tr
yabancılar için ikamet izni

Yabancılar İçin İkamet İzni, Oturum, Vize ve Vatandaşlık İşlemleri

Teknoloji ve iletişim ışığında, ulaşımın artık deve sırtında yaşanmadığı günümüzde ülke sınırları çoğu zaman diplomatik ilişkiler çemberinde kalmış, olmak istediğin doymak istediğin her yerde yaşam imkanı bulabileceğin bir dünya haline gelmiş tek ülke, tek bayrak olarak görebileceğin bir kürenin üzerinde sınırlı zaman diliminde var oluyoruz belki de hepsi budur…

Yabancılar İçin İkamet İzni, Oturum, Vize ve Vatandaşlık İşlemleri

Tüm bu uğraşlar içinde Türkiye yıllar içinde tekrar çok uluslu, kozmopolit bir ülke olmaya yabancı vatandaşlara misafirperver olarak kollarını açmaktayken yabancı ülke vatandaşlarının sorularına aşağıda şekilde bilgiler toparlayarak aydınlatmaya çalıştık…
Nasıl Türk vatandaşı olunur?, TC vatandaşlık süreci ne kadar zamanda sonuçlanır?, boşanma ile Türk vatandaşlığı kaybedilir mi?, Türk vatandaşı ile evli yabancı vatandaşların hakları?, Türkiye’de ev alan yabancılara vatandaşlık hakkı, Suriyeliler nasıl Türk vatandaşı olur?, Azerbaycan vatandaşlarının Tür vatandaşlığına geçmesi, Türk vatandaşlığı kanunu, Türk vatandaşı olma şartları, mavi karttan Türk vatandaşlığına geçiş, Türk vatandaşlığı başvuru, Türk vatandaşlığı edinme hakkı gibi sınırsız sayıda aklınıza takılan soruların cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.

Türkiye Vatandaşlığı İçin Nereye Başvurmam Gerekiyor?

Türk vatandaşlığı için yapılacak başvurularınhepsi ilke etapta il valiliklerine gerçekleştirilmekte, eğer yurt dışında ikamet ediliyor ise ilgili temsilciliklere bizzat ya da özel vekaletname ile başvuru yapılması gerekmektedir. Posta yolu ile yapılan başvurular kabul edilmemektedir.

Türk Vatandaşlığına Başvuru Süreci Nasıl İşliyor?

Gayrimenkul satın alma işlemi ile vatandaş olmayı düşünüyor iseniz azami 250.000 ABD Doları değerinde gayrimenkul satın almanız ve minimum 3 yıl elnizde tutmanız yeterli olacaktır. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne yapılan başvuru sonrası Türk vatandaşlığı talebi işleme konulur. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, satın alınan gayrimenkulün en az 250.000 ABD Doları tutarında olduğunu kontrol eder ve tapu müdürlüğü Türk vatandaşlığı için 3-7 gün arasında onayını verir.  Başvurunuz onaylanır onaylanmaz Göç İdaresi’nden randevu alarak başvuruda bulunulur. Başvuru sonrası edinilen belge ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunulur. Tüm başvurular 30 gün içinde sonuçlanmaktadır.

Ailem de Türk Vatandaşı Olabilir mi?

Eğer gayrimenkul alımı ile vatandaşlık edinmiş iseniz eşiniz ve 18 yaş altı tüm çocuklarınız vatandaşlık hakkı elde edebilir.

Evlilik İle Türk Vatandaşı Olma Şartları Neler?

Bu durumu aşağıda maddeler halinde sıralayacağız:
Beş yıl boyunca Türkiye sınırları içinde kesintisiz ikamet etmiş olmak
Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ile en az evli kalmış ve evliliğini üç yıl sürdürmüş yabancı ülke vatandaşları
Ülke güvenliğini riske edecek herhangi bir davranışta bulunmamış;
Türkiye’de sanayi tesisi edinmesini sağlayan, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel, bilimsel, teknolojik, sanatsal alanlarda sıradışı katkısı sağlanan ya da sağlayacağı inanılan yabancılar
6458 sayılı Yabancıları Koruma Kanunu uyarınca oturum izni alanlar ya da Turkuaz kart edinmiş yabancılar ve eşleri ve ayrıca 18 yaş altı çocukları
Göçmen statüsünde kabul edilen yabancılar
Millî güvenlik bakımından tehlike oluşturacak bir durumu olmaması şartıyla Türkiye’de ikamet ettiği süreye bakılmaksızın, Türk vatandaşlığını yeniden kazanabilecekler;
Çıkma izni alarak vatandaşlık hakkını kaybedenler ile vatandaşlıktan ıskat edilmiş kişiler
Anne ya da babaları nedeniyle vatandaşlığı kaybeden çocuklar ergin olmalarından itibaren üç yıl içinde seçme haklarını kullanarak Türk vatandaşlığını kazanabilirler,
Bir Türk vatandaşı tarafından evlat edinilen ergin olmayan kişi, millî güvenlik ve kamu düzeni için bir tehlike oluşturmuyorsa, karar tarihinden itibaren Türk vatandaşlığını kazanabilir.
Soy bağından ya da doğum yerinden dolayı;
Türkiye içinde ya da dışında olduğu fark etmeksizin Türk vatandaşı anne – babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşı olarak kabul edilir.
Türk vatandaşı anne ve yabancı babadan evlilik birliği dışında doğan çocuk Türk vatandaşı olarak kabul edilir.
Türkiye içinde veya dışında evlilik birliği dışında Türk vatandaşı babadan olan ve yabancı anadan doğan çocuk, 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun hükümlerine göre, Türk vatandaşı babaya soy bağı ile bağlanması halinde doğumundan itibaren Türk vatandaşlığını kazanır.
Türkiye’de doğan ve yabancı ana ve babasından dolayı doğumla herhangi bir ülkenin vatandaşlığını kazanamayan çocuk, doğumdan itibaren Türk vatandaşı olarak kabul edilir.
Türkiye’de bulunmuş çocuk aksi sabit olmadıkça Türkiye’de doğmuş sayılır.
Yabancı ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 30. Maddesi altında altı şekilde ikamet izni belirlenmiştir.

Kısa dönem ikamet izni
Aile ikamet izni
Öğrenci ikamet izni
Uzun dönem ikamet izni
İnsani ikamet izni
İnsan ticareti mağduru ikamet izni

Türk Vatandaşı ile Yapılan Evliliklerde Oturum ve Vatandaşlık İzni

Yabancı ülke vatandaşlır Türkiye sınırları içinde Türk vatandaşları ile evlenme hakkına sahip olup gerekli şartları tamamlamaları sonucunda vatandaşlık hakkı elde edebilirler. TC vatandaşlık hakkı ve başvurusu elde etme kapsamında başvurular incelenir ve uygun görülmesi durumunda yabancı ülke vatandaşlarına TC vatandaşlık hakkı verilir.
TC vatandaşı olmak için yapılması gerekenler
TC vatandaşı edinmek isteyen yabancı ülke vatandaşları gerekli şartları yerine getirmesi durumunda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık hakkını elde edebilir. Diğer eşin muvvafakat ettiği ve 18 yaş altı olan çocuklar da bu kapsamda vatandaşlık hakkı elde edebilir.

Boşanma ile Türk Vatandaşlığı Kaybedilir mi?

Boşanma tek başına vatandaşlığın kaybedilmesi için yeterli değil.Vatandaşlık kanunu Madde 5- Bir Türkle evlenen yabancı kadın Türk vatandaşlığına geçmek istediğini 42 inci maddede gösterilen şekilde bildirdiği veya vatansız bulunduğu veyahut evlenmekle eski vatandaşlığını kaybettiği takdirde Türk vatandaşlığını kendiliğinden kazanır. Evlenmenin butlanına karar verilmesi halinde akitte hüsnüniyetli olan kadin, Türk vatandaşlığını muhafaza eder.
Okeanos Uluslararası Çeviri ve Yeminli Tercüme şirketi tüm yabancı uyruklu vatandaşların vatandaşlık başvuru ve ikamet işlemleri sırasında evlilik cüzdanı, pasaport, doğum belgesi, kimlik, transkript, diploma, ehliyet, tapu, ölüm belgesi, ikametgah, muvaffakatname, evlilik cüzdanı, boşanma kararı ve daha birçok evrakın tercüme ve çeviri işlemlerini müşteri talebi doğrultusunda yeminli tercüme ve noter onaylı tercüme şeklinde hazırlamaktadır.

Birçok dilde deneyimli, uzman ve profesyonel yeminli tercüman ve tercüman kadrosu ile çeşitli başarılara imza atan Okeanos Uluslararası Çeviri ve Yeminli Tercüme kurulduğu günden bu yana etik değerlerine ve ilkelerine bağlı çalışmalarını uygun fiyat, kalite ve hızlı tercüme anlayışı ile birlikte sunmaktadır.

okeanos yeminli tercüme hizmetleri